Prodej bytů v domě Mastník odstartoval. Bude platit rčení: Kdo dřív přijde, ten dřív „mele“.

V Tyršově ulici má stát do dvou let bytový dům Mastník. Postaví jej společnost Gefira stavby, jejímž jednatelem je Ondřej Pína. Předpokládá, že stavební práce budou zahájeny v průběhu února. Jak ale p. Pína oznámil, prodej bytů odstartoval již 8. ledna. Více informací sdělil v rozhovoru.

V březnu minulého roku zastupitelstvo města schválilo bezúplatnou výměnu pozemků, kdy Gefira stavby převedla na město 7489 metrů čtverečních plochy v Luční ulici a získala parcelu 1307 metrů čtverečních v Tyršově ulici, kde chce společnost Gefira stavby postavit bytový dům Mastník. Co se za tu dobu všechno událo?

Velmi intenzivně se projektovalo. Za necelý rok se nám to povedlo, včetně získání stavebního povolení. Bylo to množství práce a jen ten, kdo někdy projektoval, ví, co to všechno obnáší – kolik kol se musí absolvovat a jakým množstvím administrativy jsme se museli „prokousat“.

Kdy prvně na pozemku „kopnete“? Nezaskočil vás sníh, který přinesli „Tři králové“?

Kdybych počasí hodnotil za děti, tak jsem rád, že sněží, ale pro stavební firmu to tak skvělé už není. Protože, ale nejsou třeskuté mrazy, tak nás sníh výrazně neomezí. Dnešní stavební postupy a technologie současný ráz počasí zvládnou. Předpokládám, že staveniště začneme připravovat začátkem února a vlastní zahájení výstavby pak v průběhu února.

Zastupitelé při podpisu smlouvy o směně pozemků od vaší firmy požadovali garanci, že stavba musí být postavena do dvou let od provedení vkladu vlastnického práva. Dali jste tuto záruku?

Ano, i v našem zájmu je nestavět dlouho, ale zároveň kvalitně, to znamená nezkracovat žádné technologické postupy. Když rychle postavíme, mohou lidé rychle bydlet. Pokud nenastane neočekávaná zásadní komplikace, například v podobě státních nařízení, tak bychom rádi předávali klíče od bytů již závěrem příštího roku nebo možná i o několik měsíců dříve.

Pozemek v Tyršově ulici byl 7. ledna, kdy jste zahájili prodej bytů, zavátý sněhem a zatím se tu prohání jen vítr… Nebyl to předčasný krok?

Vůbec ne, to je běžná developerská praxe a podobně jako například u prodeje zájezdů nebo nabídce jiných služeb a zboží, je i v případě zakoupení bytů výhodný takzvaný „první moment.“

Jak by měl zájemce postupovat? A jaké kritérium uplatníte, když zájem bude vyšší než počet bytů?

Prodej jsme zahájili prostřednictvím našich interaktivních webových stránek. Po zadání konkrétního poschodí je možné si zobrazit i konkrétní byt. Tak si každý zjistí, jak vypadá půdorys bytu, počet a výměry jednotlivých místností, příslušenství a dozví se také cenu bytu. K dispozici je na webu komunikační formulář, přes který je možné požádat o podrobnější informace při osobním setkání. Kolegyně zareaguje na dotazy mailem nebo telefonicky, nabídne dva tři možné termíny schůzky kde se klient může následně zeptat na cokoliv, co ho okolo bytu a jeho koupě zajímá. Pokud by zájem převyšoval naši nabídku, tak bude platit známé přísloví: Kdo dřív přijde, ten dřív mele (úsměv).“

Platí stále, že půjde o byty o velikosti 1 + kk až 3+1 o velikostech od 60 do 96 metrů čtverečních? A budou pro zájemce cenově dostupné?

Původní záměr měl svůj vývoj. Nyní je jasné, že bytů bude celkem 22 a nabídku jsme doplnili i o velikost 4 + kk, abychom rozšířili cílovou skupinu lidí, pro které je stavíme. Nejmenší byt bude možné získat v této fázi prodeje již za cenu kolem dvou milionů korun, ale záleží na dalších faktorech – například zda si vybral byt o prvním nebo třetím nadzemním podlaží, kde je vyšší benefit kvality bydlení.

Které zajímavosti nebo přednosti byste u nabízeného bydlení rád vyzdvihl?

Lokalita, na níž začneme stavět, je perfektní.  Je určitě dobře, že se v Sedlčanech po třicetileté pauze vůbec bytový dům staví.  Je zajímavé v něm bydlet. Pěkná je také architektura. Předností se stanou garážová stání v suterénu domu pro část rezidentů, další  auta budou vyparkována na venkovních parkovacích stáních. Je zde výtah, který propojuje od suterénu všechna další patra. Vlastní typologie pavlačového domu předurčuje nižší náklady na obsluhu společných prostor. Velký důraz zde je kladen na akustiku. Každý byt je vybaven rekuperační jednotkou  zabezpečující cirkulaci vzduchu a zároveň šetřící náklady na vytápění. V oknech jsou izolační trojskla, na fasádě zateplovací systém. Celý objekt nám vychází v energetické třídě A- mimořádně úsporný! To nebývá samozřejmostí, což bych i rád zdůraznil. Náklady na vytápění a provoz budou ve srovnání s jinými objekty tohoto typu velmi příznivé. Půjde o moderní bydlení, použity budou kvalitní materiály – zaměřovali jsme se především na české výrobce, to platí například u vnitřních i venkovních dveří, obkladů, dlažeb, sanitární techniky. Osobitý ráz domu podtrhne i zajímavě řešené venkovní schodiště.

Bude součástí bytu například kuchyňská linka se zabudovanými elektrospotřebiči?

Ne, to ani není současný trend. Každý máme jiný vkus…

Marie Břeňová

Více informací naleznete zde: https://www.bdmastnik.cz/

Uložit odkaz do záložek.