V Sedlčanech se již staví další bytový dům

SEDLČANY?

Jedním z argumentů, proč se Sedlčany vylidňují, bývá uváděn nedostatek pracovních příležitostí, tím dalším je bytová problematika. Proto uvítali přibližně před dvěma roky zvláště mladší manželé informaci o výstavbě bytového domu Mastník. Soukromým investorem byla společnost Gefira stavby, jejímž jednatelem je „sedlčaňák“ Ondřej Pína. V rozhovoru, který nám poskytl, avizoval, že ještě v závěru letošního roku by rád zahájil výstavbu dalšího bytového domu v Sedlčanech…

Shrnete nejprve, jak aktuálně vypadá výstavba bytového domu Mastník v dolní části Tyršovy ulice?

Mastník byl již asi před měsícem zkolaudován, v současné době předáváme byty klientům, podpisují se kupní smlouvy, následují zápisy do katastrů nemovitostí. V současné době v domě bydli už dvě rodiny.

Připomenete, o kolik bytů se jedná?

V Mastníku je 22 bytů, od garsoniér až po velikost čtyři pokoje a kuchyň. Všechny jsou prodány, kromě jednoho, o němž se právě jedná.

Do jaké míry využili této možnosti bydlení lidé z regionu?

Odhadem je to tak polovina z bytů, zejména těch dvou až čtyřpokojových. Garsoniéry vlastní zejména majitelé takzvaně přespolní – z Dobříše nebo z Prahy a budou je zřejmě pronajímat – samozřejmě, že pro město by bylo lepší, kdyby tam měli trvalé bydliště. To ale nejsme schopni ovlivnit.

Splnil jste tedy touto výstavbou slib, který jste dal při směně pozemků zastupitelům?

Vše, co bylo ve smlouvě ujednáno, jsme dodrželi a pokud jde o výstavbu, tak ještě s poměrně velkým předstihem.

Rozhodl jste se, že v Sedlčanech nezůstane u jednoho bytového domu…

Určitě ne. Posláním společnosti Gefira stavby co by developera je zvelebovat a stavět. Přibližně před rokem jsem si vytipoval pozemek, který byl již v té době veden v územním plánu pro výstavbu  bytových domů. To byla veliká náhoda. Následovalo pátrání po majiteli pozemku co trvalo asi měsíc a další dva měsíce jsem ho přesvědčoval o prodeji.

O jak velkou plochu jde a v jaké části Sedlčan se nachází?

Plocha pozemku je cca 1000m2 a nachází se naproti KDS. Je to takové skryté místo v zeleni, myslím si že se tam bude moc příjemně bydlet.

Jak jste v přípravách na výstavbu daleko?

Zadal jsem architektům aby dům navrhli a umístili,  v souladu s územním plánem a byl akceptovatelný i pro současné obyvatele protějších bytů. Myslím, že se nám toto povedlo, i když je vše zatím na papíře. Vytápění budeme řešit tepelnými čerpadly.

Bude mít podobný vzhled jako Mastník? A má už také svoje jméno?

To vůbec ne. Jde o úplně jinou typologii objektu. Dům bude mít čtyři poschodí a před ním budou garážová stání. Počítáme jak s balkony, tak s francouzskými okny, dvěma předzahrádkami… Bude v něm situováno čtrnáct klasických bytových jednotek – dvoupokojových bytů s kuchyní a třípokojových bytů s kuchyní. Garsonky ani nadrozměrné byty jsme tentokrát do projektu nezařadili. Ze zkušenosti víme, že tyto garsonky slouží následně majitelům především k pronájmům a větší byty jsou zase pro náš region příliš drahé. Pokud jde o pojmenování, tak má pracovní název BD Cihelna. Uvidíme, zda mu zůstane nebo ne.

Kdy podle vašeho odhadu „poprvé kopnete“?

Při koupi pozemku jsme zjistili, že za bývalého režimu byla od stávajících bytovek vedena kanalizace středem pozemku, což ani dřívější majitel nevěděl. Začínáme tím, že musíme nejprve udělat přeložku kanalizace. Následovat bude kácení náletových dřevin. S kopáním základů bych chtěl začít v listopadu – uvidíme, jaké bude počasí.

Kdy začnete byty nabízet? A budou byty cenově dostupné?

Zatím se připravujeme na to, jaké budou náklady na výstavbu bytového domu. Je jasné, že promítnout musíme inflaci, vyšší ceny materiálu… Budeme se snažit aby ceny bytů byly dostupné a reálné.

Kdy podle odhadu předáte první klíče od bytů?

Pokud půjde vše podle plánu, tak se můžeme bavit o konci roku 2024. Náš zájem je stavět efektivně, snižovat náklady, režie. Ale jen na nás nezáleží. Například, když objednávám cihly, tak je nemohu nakoupit v potřebné výši, protože ještě nejsou v Evropě vyrobeny. A to může být překážka k rychlému dokončení.

 

Více informací naleznete zde: https://www.bdcihelna.cz/

 

Uložit odkaz do záložek.